Aardappelmarkttoestand op 5 juni 2018

Markt verder onderuit!

Sommigen hadden het nog verhoopt – zoals vaak op het einde van het seizoen gebeurt – dat de markt zich de laatste maanden herstelt. Dat zien we echter niet gebeuren, wel in tegendeel! Voor Bintje is het een catastrofe, maar ook de Fontane gaat onderuit.
Voor Bintje wordt het zeer moeilijk. Er zijn geen kopers, tenzij voor minder dan 2,5 euro – de kaap van de oude frank per kg. We horen alle mogelijke verhalen, stuk voor stuk pijnlijke situaties: 100 ton in de graskuil, aardappelen gratis aanbieden aan de burgers enz.. Inderdaad we moeten opletten dat we niet negatief draaien, want de waarde van een vracht aardappelen is lager dan het transport ervan.

Ik denk dat indien vàndaag (met de huidige realiteit) zou moeten beslist worden hoeveel aardappelen dat telers zouden gezet hebben in 2018, het areaal er wel een pak lager zou geweest zijn. We zitten dus met een dubbel gevoel als we onze aardappelen op het veld verzorgen: zal er ook dit jaar een overproductie zijn? Of komt er nog een natuurramp? In elk geval is men op de termijnmarkt geruster van de situatie en ziet men de toestand normaliseren, lees dalen. Op een gegeven ogenblik stond die nog 17 euro, maar die is maandag gezakt naar 15,30 wat +/- normaal is. Snelle jongens hebben wel vastgeprikt op 16 – 17 euro en kunnen uitkijken op een goed inkomen.