Aardappelmarkttoestand op 14 april 2021

Het oude en het nieuwe seizoen! - Poten van aardappelen - Na een onderbreking van 2 weken kan men terug de draad opnemen en zal het grote plantseizoen kunnen starten. Het moet niet gezegd dat men lang genoeg moet wachten tot de grond goed opgedroogd is. De bodem is nog zeer vochtig.

Bio-aardappelen - Men meldt dat er nog vrij veel bio-aardappelen in voorraad liggen. Hier is het probleem dat er nauwelijks bio-aardappelen naar de frietindustrie gaan en dat bijgevolg de bio-aardappelen naar de versmarkt moeten. Hier is dan weer de afzet beperkt en ingenomen door vaste leveranciers. Met andere woorden in de bio moet je op voorhand de afzet afspreken zo niet dreigt men er te blijven mee zitten of zal je de markt verstoren als ze aan dumpingprijzen gepresenteerd worden.
Daarnaast zijn de rassen die in de Bio gebruikt worden niet gewenst in de gangbare wereld op een Agria na.

Stocks in België - PCA/Fiwap zijn naar buiten gekomen met de voorraadcijfers. Ook nu komt men uit op dezelfde cijfers dan al eerder vermeld in voorgaande praatjes.
De voorraad is vergelijkbaar met 2020, maar ligt wel 20 % hoger (350 000 ton) dan de 5 voorbije seizoenen. Door het feit dat de voorraad vooral uit contracten bestaat (in Vlaanderen: 68 % en in Wallonië: 80 %) blijft de markt zeer kalm met zeer weinig bewegingen en lage prijzen.
Er liggen nog amper 100 000 ton Bintje, waarvan 1/3e vrij. Challenger en Innovator zijn nog goed voor elk 90 000 ton en die liggen vooral in Wallonië en zijn meestal oner contract. Door het feit dat er zo weinig Bintje zijn worden deze nogal eens vervangen door Challenger.
De vraag is natuurlijk welk effect dat deze stocks hebben op de markt. Door het hoge aandeel contractaardappelen moeten de aardappelverwerkers minder de markt op en dat zal negatief inwerken op het marktevenwicht. Voor Bintje ligt het wat anders omdat er daar weinig aanbod van is en toch zien we hier geen effect op de prijs; In het begin van het seizoen was dat wel aanwezig maar de Corona heeft daar een stokje voor gestoken en daarna is het niet echt meer goed gekomen.

Lees verder onder "download pdf".