Aardappelmarkttoestand op 26 januari 2021

Versmarkt is enige die profiteert!
Stabiele markt, geen daling - Er is weinig beweging in de markt. Het is nu een periode van afwachten. Vijf euro per 100 kg betekent ook dat er geen aardappelen richting rundvee of biogas gaan wegens te duur. Veehouders betaalden ofwel 3 euro ongewassen of 4 euro gewassen, maar 5 en 6 euro zullen ze allicht niet meer willen betalen. Alleen partijen met kwaliteitsproblemen kunnen in aanmerking komen.
Anderzijds ziet het er voorlopig niet naar uit dat de prijs zal dalen.
We verwachten dat het areaal vroege aardappelen gevoelig zal dalen. Het is ook zo dat met de moderne rassen en de betere bewaartechnieken men tot in augustus aardappelen kan bewaren zodat de brug naar de nieuwe oogst vlotter kan gemaakt worden en men minder afhankelijk is van de vroege. De aardappelen die bestemd zijn voor de zeer late bewaring zijn dan ook gecontracteerde en in beheer van de verwerkers. Ook in Duitsland – het land met veel vroege aardappelen – zullen minder vroege aardappelen gepoot worden.

Versmarkt profiteert - Voor de tafelaardappelen liggen de kaarten anders. Hier blijft de vraag hoog en met de komst van een mogelijke 3e Corona-golf zal dat nog niet onmiddellijk veranderen. De retail blijft een sterke verkoop melden. Minstens 25 % van de bedienden blijft thuis werken en dat heeft zijn gevolgen voor voedselstromen: minder via catering, maar meer via retail en buurtwinkels. Voor de vastkokende variëteiten wordt 12 à 18 euro gegeven en voor de bloemige tussen de 10 en de 14 euro.
Lees verder onder "download pdf".