Aardappelpraatje van 7 november 2024

Een mooi en droog einde voor een zeer onzeker seizoen! Toestand op het veld - Het geluk is aan onze kant en zoals het er nu uitziet zullen nagenoeg alle aardappelen op het droge geraken. Hier en daar zie je nog een aardappelveld. Veertien dagen geleden zag het er nog beroerd uit op het natte land: veel modder of grond, natte aardappelen, niet steeds voldoende afgerijpt enz.. En dan komt toch de grote opluchting…

Toestand op de markt - We krijgen stilaan een zicht van het einde van het seizoen. We zien dat nagenoeg alle aardappelen zullen gerooid kunnen worden. Dat is een belangrijk gegeven om de uiteindelijke totale opbrengst te bepalen. Anderzijds weten we ook dat de opbrengsten zeer verscheiden zijn: van zeer hoog naar zeer laag. Het verschil kan ook teruggebracht worden naar de plantperiode. Was die in mei dan gaf die een super opbrengst of lag die in juni dan was de opkomst slecht en is het rendement zwak. Dit zorgt dat het globale opbrengst gemiddeld is. Anders gezegd: indien er op tijd gepoot was geweest in het voorjaar zouden we nu met een mega-opbrengst zitten en waarschijnlijk heel lage marktprijzen.
Nu krijgen we vermoedelijk nog redelijke marktprijzen. Inderdaad, we merken dat er toch meer vraag is dan aanbod wat prijzen omhoog drukt. In de praktijk geeft men 15,0 euro voor droge, gezonde partijen en voor pasgerooide - of mindere partijen geeft men 12,5 euro.

Vragen bij het bewaren! Aardappelen die niet goed afgerijpt zijn of te nat zijn krijgen best een directe bestemming naar de verwerking. Dat zijn vaak aardappelen die zeer laat geplant zijn (juni), let hiermee dus op!  Als risico-aardappelen toch worden ingeschuurd, moeten ze droog geblazen worden. We hebben vanaf nu wel te maken met koelere omgevingslucht. Zolang aardappelen niet droog zijn mag men niet verder koelen omdat lucht vooral drogend is als hij kouder is dan aardappeltemperatuur. Omgekeerd gezegd: als de buitenlucht warmer is dan de aardappelen zal er condens ontstaan waarbij de aardappelen juist natter zullen worden. Dat is niet de bedoeling. Desnoods moet men een warmluchtkanon inschakelen om de aardappelen op te warmen.
Opletten dus! Het oude systeem van een dikke strolaag bovenop de hoop te leggen kan ook helpen. De warmere aardappellucht stijgt naar boven in de hoop, maar condenseert op de bovenste koudere aardappellaag. Door de strolaag ligt er een isolatielaag die zorgt dat de condensatielijn in het stro komt te liggen en niet op de aardappelen zelf. Het stro neemt het water op en de aardappelen blijven droog.

Klik op 'download pdf' om het volledige artikel te lezen.