Aardappelpraatje van 30 juni 2020

Droogte wordt stilaan doorbroken
Droog ondanks de regen
Het is een beetje raar : het regent regelmatig en toch blijft de grond blijft zeer droog. Het water krijgt niet de kans om de bodem te verzadigen, maar anderzijds kunnen de gewassen er wel tijdelijk van profiteren. Door de droogte zijn de planten diep moeten gaan zoeken naar vocht, waardoor ze beschikken over een relatief goed ontwikkeld wortelgestel. Het water dat we krijgen is cruciaal voor een goede knolzetting. We merken dat de opbrengst van de vroege aardappelen behoorlijk meevalt, voor de late is nog een hele weg te gaan (kleiner of gelijk dan een duivenei).
Momenteel is nog niks verloren, alles kan nog. De late rassen hebben een zekere vertraging, maar hebben nog tijd om een en ander in te halen.

Doorwas
Droogte met een kleine hittegolf zorgden ervoor dat een eerste prikkel voor doorwas is gegeven. De knollen bij de late aardappelen zijn weliswaar klein, maar de kans tot doorwas is reƫel.

Markt
Er zit niet direct verbetering op de markt aan te komen! De kwaliteit van sommige loten gaat sterk achteruit. Dat is vooral voor Bintje het geval. Door de hoge temperaturen van de laatste weken is ook de temperatuur van de hopen gaan stijgen met bekend gevolg. De internationale marktnoteringen verlopen triestig en meestal niet ingevuld. Contracten worden afgehaald maar er is nauwelijks aankoop van vrije, enkel hier en daar een beetje Fontane. De prijs van de vrije zit meestal op 3 cent.
De prijzen van de vroege dalen verder ondanks een dalend aanbod: De gepondereerde prijs voor vroege handgeraapte aardappelen op de veiling REO op maandag 29 juni bedroeg 25 cent per kg. Er werd 19 ton aangevoerd.

U kan het volledige document (tabel) lezen door te klikken op 'DOWNLOAD PDF'