ABS legt de focus op de azaleatraditie tijdens Gentse Floraliƫn editie 2022

Ze zijn in aantocht, de Gentse Floraliën editie 2022. Van 30 april tot en met 8 mei presenteert de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) in het Gentse Floraliënpaleis in het Citadelpark voor de 36 ste keer deze befaamde bloemententoonstelling. Een van die vaste steeds weerkerende groepsstanden is deze van de siertelers behorende tot het Algemeen Boerensyndicaat vzw.
De opbouw is in handen van een gerenommeerd bureau
“Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” wordt in 2022 het thema van de Floraliën. In onze maatschappij zijn mensen op zoek naar stilte en rust, sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park, of in hun eigen tuin. Dit zal ook de leidraad zijn in de stand van het ABS vzw (Algemeen Boerensyndikaat). In het midden van de stand zal een boomhut prijken, waar rond fleurige dames laten zien hoe ze van bloemen houden in hun eigen tuin. De groepsstand bestaande uit meerdere telers zal de Gentse specialiteiten promoten en laten zien hoe die in de praktijk toegepast kunnen worden. De coördinatie van de ABS vzw stand berust bij sierteler Guy Van Rysseghem, derde generatie sierteler, een telg uit een Gents sierteeltgeslacht dat terug gaat tot 1895. Specialist in Camellia, die voor zijn inspanningen in 2012 in de Japanse Keizerlijke stad Kumamoto vereremerkt werd met het erelidmaatschap van de “Camellia Higo Society”.
Het architectenbureau “Aseia.GB” uit Gent zal zorgen dat de tuin meerdere bezoekers in bekoring brengt, met de wil ook in eigen tuin deze creaties te verwezenlijken. Trouwens dit architectenbureau is niet aan zijn proefstuk toe. Onder leiding van arch. Jacques Le Fever, zijn zij al jaren actief op allerlei internationale bloemen- en plantententoonstellingen zoals daar zijn Floralies de Nantes (Fr.), “Osaka” in Japan, London Chelsea Flower Show en uiteraard de Gentse Floraliën waarop het architectenbureau in ’t verleden drie maal de grote ereprijs in de wacht sleepte. Ten slotte hier in Gent treden zij deze keer aan voor de 14de maal. Niet verwonderlijk dat zij veel respect tonen voor de Gentse producten, meer specifiek: de azalea. De Gentse traditie van de azalea gaat na afloop naar de Koninklijke serres De meest bekende in omstreken van Gent geteelde plant is de Gentse azalea. Deze kamerplant begon aan haar definitieve opmars begin 20ste eeuw. Maar eerder in de 19de eeuw waren er al verzamelaars die de azalea op tentoonstellingen aanboden. Zo was er Baron du Bois de Vroeylande die in 1819 op de wintertentoonstelling van de KMLP een verzameling Azalea Indica voorstelde. Langzaam groeide het succes van deze uit het Oosten afkomstige plant (China, Japan) en verdrong ze de eerdere bij ons succesvol geteelde camellia. De grote tentoonstellingen uit de 20ste eeuw waren azaleatentoonstellingen. De Gentse Floraliën werden stilaan synoniem voor azalea. Prachtige exemplaren van wel tientallen jaren oud pronkten op de Floraliën, dikwijls ook nog eens kunstig geteeld in diverse vormen. Deze glorierijke traditie zal men opnieuw kunnen bewonderen op de ABS-stand. Teler Hilaire Van Damme uit Lochristi (82) zal er zijn prachtexemplaren, waarbij er sommige een diameter van 1 meter kennen, ten toon stellen. Diverse exemplaren zijn reeds 10 en meer jaren oud. Gezien zijn gevorderde leeftijd zullen ze nadien verhuizen naar de Koninklijke serres in Laken. Waar ze nog vele jaren te zien zullen zijn tijdens de open deur in Laken, als getuige van een oude Gentse traditie: de teelt van azalea.

Tekst door Guy Van Rysseghem

Lees het persericht door te klikken op 'download PDF'