ABS hoopt dat ‘statiegeld’ nu snel ingevoerd wordt

Samen met onze boeren zijn wij bij het ABS in ‘hoop en blijde verwachting’ inzake de invoering van ‘statiegeld’ op plastic flessen en blikjes, en dit na de boodschap van Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dat er eventueel nog dit jaar hieromtrent een beslissing kan/zal genomen worden. Dat liet zij toch doorschemeren in een gesprek in de talkshow "De Tafel van Vier" op Play 4 begin deze week.
Vanuit het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hopen wij dat het deze keer niet bij woorden blijft en dat de beslissing voor invoering van ‘statiegeld’ snel genomen zal worden. Nochtans lag dit thema in de voorbije jaren heel moeilijk in gesprekken met onze minister van Omgeving. Wij herinneren ons nog heel goed dat op de ronde tafel conferentie ‘zwerfvuil’ (een organisatie van OVAM) in het voorjaar van 2021, waar mevrouw Demir het openingswoord deed, en hierbij benadrukte dat Covid en ons vele wandelen geen goed hadden gedaan aan de hoeveelheid ‘zwerfvuil’ in Vlaanderen, wij vanuit het ABS het begrip ‘statiegeld’ op de tafel gooiden en toen zeer direct te horen kregen dat dit geen onderwerp was op deze conferentie.
De strijd tegen het zwerfvuil is inderdaad de belangrijkste reden om ‘statiegeld’ in te voeren. Het ABS voert hiertegen al jaren actie. In het voorjaar van 2017 (dit is meer dan 5 jaar terug) werd er door het ABS de campagne “In onze muil geen zwerfvuil!” gevoerd in Oost- en West-Vlaanderen. Hierbij werden spandoeken aan de kant van de weg gehangen, en dit op plaatsen waar er veel zwerfvuil is.
Begin 2018 sloot het ABS zich als één van de eerste Vlaamse organisatie aan bij de Statiegeldalliantie. Tegelijkertijd riepen wij toen – we praten over begin 2018 - de Vlaamse regering op om nog dat jaar te handelen een besluit te nemen om ‘statiegeld’ op blikjes en flesjes in te voeren, want toen waren wij al overtuigd van de gigantische kost voor onze maatschappij en landbouwers en het vele leed voor onze dieren dat zwerfvuil veroorzaakt.