Aardappelpraatje van 29 november 2023

Droger weer in zicht! Hoe zullen ze eruit komen? Toestand op het veld - 
Op 15 november heeft PCA/Fiwap een enquête gehouden bij  aardappeltelers. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de telers nog aardappelen in de grond zitten hadden. Het gaat over 41 % niet-gerooide percelen.  In het totaal is dat 16 %, verdeeld over de verschillende provincies: 5 % in Antwerpen en Limburg, 14 % in West- en Oost-Vlaanderen 25 %.
In Wallonië is de situatie beter en schat men het niet-geoogst areaal op 5 %. Hoe meer naar het zuiden hoe minder aardappelen er nog staan. Men gelooft hier dat het meeste nog zal kunnen gered worden, zeker nu dat de weersvoorspelling eindelijk in de goede (droge) richting gaat.
We krijgen inderdaad droger weer, maar ook kouder, nachtvorst. En dat is ook niet goed, want de knollen gaan sterk afkoelen en mogelijks bevriezen. Vooral omdat de bovenste aardappelen weinig of geen grondbedekking meer hebben doordat de overvloedige regens de grond hebben afgespoeld. Misschien een troost de bevroren knollen zullen wellicht ook groen zijn en waren toch verloren. Op 15 november zou er over gans België nog 12 % staan.
Over de gemiddelde ha-opbrengsten in België kunnen we zeggen dat deze zeer hoog zijn! Volgens de peilingen van PCA halen we 51,7 ton/ha. In vergelijking met 2022 was dat toen slechts 42,9 ton /ha.

Lees verder door te klikken op 'download PDF'