Aardappelpraatje van 21 september 2023

Markt stuikt, waar zit het evenwicht?  oestand op het veld - Het geelgroene kleur van het aardappelloof verraadt de sterke knolontwikkeling in de grond. Nu winnen de aardappelen het meest per dag. Anderzijds is er ook het besef dat men zal moeten deze eindgroei vervroegd afbreken wil men niet teveel risico nemen voor het rooien. Daarom zijn verschillende telers met bewaaraardappelen nu al gestart met het doodspuiten van bepaalde percelen. Ze zullen getrapt te werk gaan zodanig dat tegen 10 oktober zeker al kan gestart worden met de oogst van velvaste knollen.
Anders is het gesteld met de percelen waar er plaag aanwezig is. Daar is de groei gestopt en het natuurlijk afsterven van het loof al een eind gevorderd. Het zal afwachten zijn in hoever de plaagsporen doorgedrongen zijn in de knollen en in hoever de fytoproducten gewerkt hebben tegen de sporen.
Toestand op de markt
Aan de vraagzijde is er niet veel veranderd! Het zijn hoofdzakelijk de contracten die opgehaald worden. Vrije worden nauwelijks gekocht. Het is dan niet verwonderlijk dat de marktprijs verder daalt. Hoe laag wordt de daling, is nog de vraag, maar verschiet niet: het is niet omdat we hoge prijzen gewoon geweest zijn dat de prijzen niet terug tot de bodem (waarde van voederaardappelen) kunnen terugvallen. Het zal voor de verkopers van de laatste vrije halfvroege aardappelen even slikken zijn. De eerste late rassen zullen de prijs van de (half)vroege overnemen. Dat betekent een start in mineur wat betreft marktprijs!

Lees verder door te klikken op 'download PDF'