Aardappelpraatje van 15 mei 2024

Eindelijk volle bak aan het werk! Toestand op de markt - Vorige week is de prijs dan toch fors gestegen. De reden daartoe zal ongetwijfeld het aanhoudende regenweer geweest zijn, waardoor de vroege aardappelen niet uitgeplant konden worden en natuurlijk de verwachting dat er geen topopbrengsten moeten verwacht worden voor 2024 door het verkorte groeiseizoen. De marktprijs blijft nu hangen op 40 euro/100 kg. Deze zal zeker een paar weken aanhouden omdat de boeren op het land zitten en geen tijd hebben om uit te schuren.
We merken dit ook aan de termijnmarkt voor april 2025 (+/- 31 euro) die aanzienlijk hoger uitkomt dan de contractprijzen voor 2024. Dus ook hier verwacht men voorlopig geen recordjaar meer en eerder een evenwicht in de markt of zelfs een licht te klein aanbod.

Toestand op het veld - Sinds 1 week is men met man en macht bezig om de eerste veldwerkzaamheden. Starten met bieten, vroege aardappelen (zijn anderhalve maand achterop). Voor andere, zoals spinazie, erwt en zomergranen is het te laat! Het poten van aardappelen is nu volop bezig. Het gaat snel vooruit,  maar het poten van om en bij de 100 000 ha in België vraagt minstens 3 weken plantwerk. Het weer is intussen terug wisselvallig geworden, maar wellicht zal men voortdoen tussen de buien door.

De eerste coloradokevers zijn er! Inderdaad, op afvalhopen zijn ze er al met tientallen! Het zijn de eerste die uit de grond kruipen en die aardappelloof opzoeken om zich te voeden, te copuleren en vervolgens eitjes te leggen. Binnen de maand mag je de eerste golf larven verwachten.
Dus, verwijder je afvalhopen en als er reeds kevers opzitten, misschien eerst deze behandelen met een rugsproeier met spinosad (Tracer). Vergeet niet dat het vermenigvuldigproces (100 à 300 eitjes per kever) zeer snel kan gaan. Het begint steeds met weinigen…

Lees verder door te klikken op 'download PDF'