Aardappelpraatje van 18 april 2024

Het wordt stilaan droger, wachten tot de bodem goed is! Toestand op de markt - Weinig verandering op de markt. De prijzen blijven op hetzelfde niveau. Voor ons is dat 35 euro/100 kg. In Nederland krijgen we een lichte neiging tot stijgen.

Toestand op het veld - Kort gezegd: bodem is nog niet klaar! Het regent  wel minder, de temperatuur stijgt en het waait veel. Stilaan komt de bodem droger. Alles klaar zetten is de boodschap. Aandacht voor het pootgoed, zoals in vorig praatje uitvoerig besproken!

Gekke toestanden! Nu krijgen we op sommige plaatsen situaties waar tegelijkertijd op een perceel gerooid wordt en waar daarnaast geplant wordt. Wat gaan we nog allemaal meemaken met aardappelen!

Hoe zit het met de stocks vandaag? (Fiwap-Viaverda) - In de stockenquêtes van Fiwap en Viaverda blijkt, zoals eerder aangegeven, nog een aanzienlijke stock te zitten op 1 april. Zowel gecontracteerde als vrije aardappelen zijn meer aanwezig in de bewaarschuren dan vorig jaar. Toen escaleerde de marktprijs vanaf april tot een ongezien niveau. Door de grotere aanwezige stock van dit jaar verwacht men die escalatie niet of veel minder. Anderzijds kunnen we ook stellen dat indien alle aardappelen zouden gerooid zijn (93 % gerooid in België), wij zeker een ander en lager marktprijspatroon zouden verkregen hebben. Momenteel spelen de weersomstandigheden ook mee. Door de natte omstandigheden konden de vroege voor een deel vorige week gepoot worden, maar lang niet allemaal en zullen de late variëteiten pas in mei kunnen geplant worden… als de weergoden gunstig zijn.

Lees verder door te klikken op 'download PDF'