Voedselstrategie voorgesteld op Vlaamse voedseltop

De eerste Vlaamse voedselstrategie is een feit. Minister van landbouw en voeding, Jo Brouns, stelde dinsdag 29 november in Roeselare op de Vlaamse voedseltop zijn plannen voor. Het plan vormt voortaan de basis in Vlaanderen met gezonde en duurzame voeding voor iedereen, een voedseleconomie waarin elke schakel loon naar werken krijgt, een systeem dat de grenzen van de planeet respecteert en waarin er een sterke verbinding is tussen alle spelers, van boer tot burger. De voedselstrategie gaat voortaan als ‘Go4Food’ door het leven en vormt dé Vlaamse voedselstrategie voor morgen! Waarom een Vlaamse voedselstrategie? De Vlaamse landbouw en visserij maken deel uit van een groter systeem. Maar dit voedselsysteem staat onder druk op ecologisch, economisch en maatschappelijk vlak. De milieu- en klimaatimpact van onze voeding is te hoog, ons voedingspatroon moet evenwichtiger, het landbouwinkomen staat onder druk en de verbinding tussen consument en producent is grotendeels verbroken,… Verschillende beleidsdocumenten op Vlaams, Europees en wereldniveau vragen om het voedselsysteem te veranderen. Het regeerakkoord van 2019 en de beleidsnota Landbouw en Visserij hebben het voedselthema op de agenda gezet. De Vlaamse Regering had zich als doel gesteld om een sterk en geïntegreerd Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen: "Gezond, duurzaam, voldoende en veilig voedsel aan een correcte prijs voor iedere schakel van de voedingsketen stacentraal binnen een voedselbeleid. Het is dan ook van belang dat het huidige landbouwbeleid bijdraagt aan een sterk voedselbeleid waarin de voedselketen integraal en circulair bekeken wordt. De Vlaamse Regering zal in samenwerking met de vraag- (consumenten) en aanbodzijde (agrovoedingsketen) van de markt een Vlaamse voedseltop organiseren."

Lees verder door te klikken op 'download PDF'