Verruim die opkoopregeling door de instapdrempel te verlagen, wat het ABS van vooraf aan ook vroeg.

Waar wacht de regering op om de opkoopregeling voor varkens open te trekken en om meer varkenshouders de kans te geven om op vrijwillige basis afscheid te nemen van hun varkens? Angst voor eventuele negatieve effecten is ongegrond. De kans op succes zou wel stijgen. Want van degenen die zich nu gemeld hebben, gaan er ook nog afvallen.
Het Algemeen Boerensyndicaat heeft steeds aangedrongen op een voldoende ruime opkoopregeling. Een ruime opkoopregeling, niet enkel gericht op de bedrijven met de grootste impact op natuur, zou de stikstofbelasting generiek doen dalen in Vlaanderen. Iedere bijdrage ter reductie van de stikstofuitstoot helpt ons om sneller zekerheid te kunnen krijgen op vergunningsvlak voor de blijvers en andere veehouders. Het was van in het begin duidelijk dat voor deze beperkte opkoopregeling het animo niet bijster groot zou zijn.
De Vlaamse Regering heeft vandaag de kans om deze fout recht te zetten en zo het volledige potentieel van een opkoopregeling te benutten. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt.
We blijven bij ons standpunt dat deze regeling opengesteld moet worden voor iedereen die boven de drempel van 0,025% impactscore zit, in plaats van vast te houden aan 0,5%.

Lees het volledige bericht door te klikken op 'download PDF'.